Schrijvers Live

Nieuw dit jaar: het deelprogramma Schrijvers Live. Schrijvers lezen voor uit eigen werk en beantwoorden vragen van het publiek. Een leuke gelegenheid om Leidse schrijvers te ontmoeten!

Stokroos 30
Stellingmolen 42
BplusC bibliotheek, Rosmolen 4

Meer informatie over elke schrijver:

Han Ruijgrok

Han RuigrokHan Ruijgrok (Leiden, 1948) debuteerde als dichter in 2000 met de bundel Uit het groene hart gegrepen. Sindsdien treedt hij op. Intussen volgde hij workshops poëzie bij Elly de Waard en Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn werk verscheen in diverse verzamelbundels, bloemlezingen, kranten en kwam op radio en televisie. Enkele gedichten kregen een jury- of publieksprijs.
In 2010 leverde hij op verzoek van Galerie Rien van der Nat 15 gedichten aan de hand waarvan Rien 5 etsen vervaardigde. Deze werken werden gebundeld in een map in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 35 stuks. Op verzoek van het Leidse PSTheater schreef hij in 2011 en 2012 de tekst van twee theatrale hoorspelen, w.o. de 7 Singels Route dat op meerdere plaatsen is opgevoerd. In 2015 verscheen zijn bundel Zinnen op een schoonheid met beeld van Barbara van Druten bij Uitgeverij De Muze te Leiden.

Bij Sleutelstad FM is hij een van de presentatoren van het programma Cultuur071 dat elke zaterdagochtend live wordt uitgezonden. Als organisator was hij bij diverse podia betrokken, zoals Café Favoriet (LAKtheater), Kunst in de Kerk (Waalse kerk), Scheltema Zondag en Poëzie in de Paulus (Oegstgeest). Han begon ooit als belastingambtenaar. Later was hij werkzaam als waterschapsecretaris. Han was tot 2016 twaalf jaar juryvoorzitter van de Leidse Poetry Slam. Ook was hij ruim zes jaar voorzitter van Stichting het Leids Dichtersgilde. Hij werd in 2014 bestuurslid van Stichting Leids Literair Landschap. Voorts is hij lid van de redactie van het wijkorgaan PanGeCras (Pancras-West te Leiden).

Jaap Montagne

Jaap Montagne“De dichter zei. Ik zoek de woorden niet, de woorden zoeken mij.”

Jaap Montagne (1958) dichter/performer van de straat en ook nog muzikant. Een soms emotionele voordrager die over het podium springt en swingt en zijn hele lichaam inzet om zijn woorden bij u over te brengen. Behoorde bij de eerste lichting SLAMdichters van Nederland. In 1999 in eigen beheer een bundel uitgegeven ‘De stad danst altijd’.  Een verbaal evenwichtskunstenaar op de lijn tussen poëzie en rap. Hij neemt u mee naar alle uithoeken van zijn poëzie fantasie. Scherpe humoristische teksten over de liefde, (na) de dood en leven. Soms choquerend, soms uitdagend, soms prikkelend, soms swingend, soms serieus soms nutteloos, maar altijd zichzelf.

Van 2010 tot januari 2015 was Jaap Montagne stadsdichter van Leiden. In die hoedanigheid heeft hij bij tal van gelegenheden gedichten geschreven voor en over zijn geliefde stad. In zijn bundel Biotopia zijn deze gedichten bijeengebracht en aangevuld met ander werk over Leiden.

Marlen Beek-Visser

Marlen BeekMarlen Beek-Visser (1968) is auteur van de hedendaagse thriller ‘Stem!’. Een thriller over een actueel en aansprekend onderwerp voor een grote doelgroep. Ondertitel: ‘als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt’. Stem! verscheen in april 2015. Inmiddels is de tweede druk verschenen en werd Stem! door lezerscommunity Thrillerlovers aangewezen als beste nieuwkomer van 2015. Ook bij andere community’s eindigde Stem! hoog in de ranking van 2015.

‘Ooit zag ik een filmpje van de Britse X-factor waarbij iemand compleet door het lint ging nadat de jury kritiek op haar had,’ vertelt Marlen. ‘Dit vormde een van de inspiratiebronnen voor mijn thriller.’ De auteur vertelt dat ze met haar boek een kijkje wil geven achter de schermen van talentenjachten als The Voice. ‘De lezer volgt de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersoon, die van een teruggetrokken eenling verandert in iemand die heel berekenend is en afgaat op haar doel.’

Eerder verschenen vijftien korte verhalen van Marlen in verschillende verhalenbundels. Momenteel werkt zij aan haar tweede thriller met als werktitel Meesterdeal. Daarnaast treedt zij op als spreker op evenementen en geeft zij workshops schrijven. In mei 2016 organiseert zij een schrijfweek in Italië voor beginnende schrijvers.
Marlen is een van de oprichters van het nieuwe Nederlandse schrijverscollectief Moordwijven. Een collectief bestaande uit zes thrillerschrijfsters, die elkaar willen versterken in plaats van beconcurreren. Marlen Beek-Visser viel al diverse malen in de prijzen met haar korte verhalen.

Anoek de Groot

Anoek de GrootAnoek werkte als kunstenaar, vormgever en schildersmodel in Amsterdam voordat ze twee jaar ging dansen in Japanse nachtclubs. Tijdens haar studie voor fotojournaliste in Sydney heeft ze in Hongkong en Australië gedanst in verschillende nachtclubs. Daarna heeft ze als freelance fotojournalist voor Agence-France-Presse in Australië gewerkt, en sinds haar terugkeer in 2008 in Nederland. Anoeks foto’s zijn wereldwijd gepubliceerd in internationale kranten en tijdschriften. Omdat enkel fotografie vaak niet het hele verhaal vertelt, is ze gaan schrijven. Zowel in woord als in beeld concentreert Anoek zich op moeilijk toegankelijke verhalen die van historische betekenis kunnen zijn en gaat daarvoor net zover als dat nodig is. Ze maakt het verhaal dat ze volgt haar eigen belevenis.

‘Dark Moon Dance’ is een waargebeurd verhaal. Na teleurstellingen in relaties en uit een gevoel van onvrede stort een Amsterdamse kunstenares, Anoek (levenslustig, nieuwsgierig, onbevreesd), zich in een avontuur dat haar leven zal veranderen. Ze reist naar Tokio om een carrière als exotisch danseres te beginnen in een nachtleven dat beheerst wordt door de onderwereld.

Op zoek naar haar eigen grenzen en identiteit leert ze een bestaan kennen waarin fantasie en werkelijkheid, winnen en verliezen, dromen en bedrog, glamour en destructie vloeiend in elkaar overgaan. Doordat ze op een voor Japan ongewoon persoonlijke manier met haar klanten omgaat, krijgt ze inzicht in de verborgen wereld van de Japanse ‘mizu shōbai’ (waterhandel) ofwel het nachtelijk uitgaansleven. Geleidelijk pelt ze de verborgen lagen van de roekeloze amusementswereld af om de lezer achter de schermen te laten kijken.

Het boek bestaat uit drie delen, die zich afspelen in Kawasaki, Sapporo en Tokyo. Het is chronologisch geordend, met flashbacks waarin verteld wordt waarom Anoek is gaan dansen en Nederland verlaten heeft. De complexiteit van de Japanse cultuur valt haar soms zwaar, maar tegelijk voelt ze er een grote affiniteit mee. Gaandeweg belandt ze in een ware nachtmerrie als ze steeds meer van zichzelf vervreemd raakt en morele waarden vervagen. Ze ontdekt dat ware vriendschap en vaste relaties, waar ze steeds heviger naar verlangt, in deze wereld onmogelijk zijn. Ondanks haar haat-liefdeverhouding met  de Japanse nachtwereld besluit ze een andere weg in te slaan en vertrekt naar Australië om daar een nieuw leven te beginnen.

Reina ten Bruggenkate

Reina ten BruggenkateReina ten Bruggenkate (1950, Rotterdam) heeft meer dan dertig kinderboeken geschreven en twee romans voor volwassenen. In de afgelopen jaren heeft ze tal van scholen en bibliotheken bezocht om daar aan kinderen haar enthousiasme voor lezen en schrijven over te brengen.

De onderwerpen in haar boeken zijn voor leerlingen van de basisschool heel herkenbaar en ze kunnen zich goed inleven in de eigentijdse avonturen van de hoofdpersonen. De boeken zijn spannend, maar je kunt er ook om lachen, zoals bij de boeken over de grappige en eigenzinnige Oma Toos.

De twee romans voor volwassenen die ze heeft geschreven, hebben het veelkleurige Sri Lanka als achtergrond. Evenals de ontroerende jeugdroman voor leerlingen van de middelbare school met als titel ‘Voor mijn verre prins’.

Reina ten Bruggenkate begon haar carrière als journaliste in de dagbladjournalistiek. Haar specialisme was gezondheidszorg en sociale aangelegenheden. Ze woont al jaren in de Merenwijk in Leiden, is getrouwd en heeft twee zonen. Ook is ze als bestuurslid actief in twee hulporganisaties die projecten ondersteunen in arme landen, onder andere in Sri Lanka, waar Reina met haar gezin enkele jaren heeft gewoond.

Gert Walrave

Gert boekNa een lange carrière als zelfstandig fysiotherapeut is Gert (1956) gaan schrijven. Verhalen over belangrijke vakantiebestemmingen zoals Barcelona, Rome, Londen en New York geven een knipoog aan de lezer, bezoeker van die stad. De actiethriller ‘Achter Gesloten Ogen’ en zijn bijdrage aan ‘Maastricht Verhalenbundel’ zijn in een boekpresentatie in Boekhandel Dominicanen in Maastricht en in een tv-interview bij TV Ellef gepresenteerd. Maastricht is de reisbestemming waar beide werken zich afspelen.

Kenmerkend voor de schrijfstijl van Gert is zijn energieke schrijfstijl waarbij actuele onderwerpen als leidraad dienen voor de basis van het verhaal en bewerkt worden tot een actiethriller. De lezer wordt meegenomen in een stroom van gebeurtenissen, het is daarna moeilijk om het boek weg te leggen. Inmiddels liggen enkele manuscripten gereed voor publicatie waaronder ‘Aerarium’, ‘Veni Etinam’ en ‘Het Eagle Eyes Syndicaat’.

Pieter Smittenaar

Pieter SmittenaarDe loopbaan van Pieter Smittenaar start in 1990 als jurist. Maar in de tijd die daarop volgt, komt hij tot de conclusie dat zijn studie rechtsgeleerdheid in Leiden ook een prima basis kan zijn voor een baan als schrijver. Hij begint hiermee bij RTL4 (als copywriter). Drie jaar na de start van zijn schrijfcarrière in Hilversum, gaat Smittenaar als bedrijfsjournalist aan de slag bij financiële dienstverlener Nationale-Nederlanden in Den Haag. In 2003 neemt hij het besluit om zich als freelancer (tekst en adviesbureau Heatwave) te vestigen in zijn woonplaats Leiden. Sindsdien schrijft hij talloze teksten voor uiteenlopende opdrachtgevers, zowel profit als non-profit. Daarnaast treedt hij nog steeds regelmatig op als eindredacteur en webredacteur.

In 2015 verschijnt zijn eerste echte boek ‘Typisch Leiden’ – een 112 pagina’s tellende zoektocht in woord en beeld naar de identiteit van Leiden en de Leidenaren. In 2016 verzorgt hij de eindredactie van de lokale bestseller ‘Wij Bep’.